Den 17–20 oktober 2013 anordnar Uppsala domkyrkas gosskör och flickkör katedralfestivalen Young Cathedral Voices 2013. Sex körer från olika länder i Europa gästar den fyra dagar långa körfestivalen som äger rum i Uppsala domkyrka.

– I arbetsgruppen som jobbar med projektet spelar vi ungdomar från körerna en stor roll, säger Anton Kindlund. Young Cathedral Voices 2013 är en körfestival för goss- och flickkörer från Europa som alla sjunger i katedraler till vardags, precis som vi.

Ungdomarna som arbetar i gruppen ser naturligtvis redan nu mycket fram mot arrangemanget.

– Det ska bli särskilt roligt att ta emot våra utländska körvänner i våra hus och få visa upp hur vi bor och hur den svenska kulturen är, säger Sandra Tråvén, som arbetar med hemsidan för festivalen. I körerna är vi förhållandevis vana vid att få gästa värdfamiljer i andra länder. I år har båda körerna varit iväg på turnéer. Gosskören till Tyskland och Frankrike och flickkören till Tyskland. Det är ett minst lika stort nöje att ta emot andra ungdomar och barn senare.

Den fullspäckade körhelgen inleds torsdag den 17 oktober 2013 värdkörerna framför en egen konsert för de gästande katedralkörerna. Under de kommande dagarna har sedan de utländska körerna konserter två och två. På söndagen kommer alla sjunga tillsammans under en mässa då inte mindre än 400 korister kommer att fylla Uppsala domkyrka. Då framförs bl.a. ett fyrkörigt beställningsverk av Jan Sandström, där domkyrkans fyra orglar används.

– Young Cathedral Voices 2013 kommer bli något alldeles extra, säger Anton Kindlund. Uppsala kommer få uppleva högklassig sång från vältränade unga katedralröster. Det kommer att bli en otrolig upplevelse för alla involverade, inte minst de gästande körerna. Vi hoppas förstås att intresset för festivalen blir stort!

Mer information

Presskontakt Uppsala domkyrkas gosskör, Anton Kindlund, 17 år.
Tel 070-363 74 72, e-post anton.kindlund@hotmail.com

Presskontakt Uppsala domkyrkas flickkör, Madeleine Sandemo, 16 år.
Tel 076-295 87 47, madurk@hotmail.com

Informatör Uppsala domkyrkoförsamling
Johan Nilsson, tel 018-430 36 80, johan.nilsson@svenskakyrkan.se

Hemsida för Young Cathedral Voices 2013: http://www.ycv2013.se

konserter young cathedral voices
2013-10-17, kl 19.30 Uppsala domkyrkas gosskör och Uppsala domkyrkas flickkör.
2013-10-18, kl 19.30 Cantores Minores och Nidarosdomens jentekor.
2013-10-19, kl 16.30 Llandaff Cathedral Choir och Mädchenchor am Kölner Dom.
2013-10-19, kl 19.30 Singknaben det St. Ursenkathedrale Solothurm och Rigas Doma meitenu koris.

Samtliga konserter äger rum i Uppsala domkyrka.

Värdkörer
Uppsala domkyrkas gosskör (Uppsala Cathedral Boys Choir) och Uppsala domkyrkas flickkör (Uppsala Cathedral Girls Choir).

Gästande körer
Cantores Minores, Warszawa, Polen
Llandaff Cathedral Choir Cardiff, Boys’ Choir, Wales
Mädchenchor am Kölner Dom, Tyskland
Nidarosdomens jentekor, Trondheim, Norge
Rigas Doma meitenu koris Riga, Lettland
Singknaben der St. Ursenkathedrale Solothurm, Schweiz

Ungdomar som arbetar med projektet är David Edström och Anton Kindlund, Uppsala domkyrkas gosskör. Madeleine Sandemo och Sandra Tråvén, Uppsala domkyrkas flickkör.

UPPSALA DOMKYRKOFÖRSAMLING är en del av Svenska kyrkan med nära 30 000 medlemmar, 150 volontärer och ett 60-tal anställda. I församlingen ingår Uppsala domkyrka, Almtunakyrkan, S:t Pers kyrka och Vindhemskyrkan S:ta Birgitta. Domkyrkan är Nordens största katedral, Sveriges rikshelgedom, stiftskyrka och församlingskyrka. Den har mer än en halv miljon besökare varje år. I domkyrkan finns Skattkammaren, med en av världens finaste samlingar av medeltida textilier.

Annonser